Успешно приключи изпитният ден за първия випуск осмокласници от профил „Технологичен –информационни технологии” със засилено изучаване на английски език

В СОУ „Димитър Талев” гр. Добрич успешно приключи изпитният ден за първия випуск осмокласници от профил „Технологичен –информационни технологии” със засилено изучаване на английски език. В празнична атмосфера, с много трепети и вълнения учениците разкриха придобитите през учебната година знания и умения по чужд език. След приключване на изпита те изразиха своето удовлетворение от учебния процес, от интерактивните методи на преподаване и общуване, от натрупания през годината социален опит, както и благодарността си към своите учители.

СОУ "Димитър Талев" - I място в конкурса  за интерактивен урок

На 15 май 2013 г. в Интерактивния кабинет на Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе конкурс за презентация на урок на интерактивна дъска между различни добрички училища. Организатори на проявата бяха  Ротари клуб – Добрич, отдел „Образование и култура” при Община град Добрич и РБ "Дора Габе". 

В конкурса се включиха СОУ „Димитър Талев”, ПМГ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Ботев”, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” и СОУ „Любен Каравелов”, които се състезаваха в две направления Природо-математическо и Хуманитарно. С помощта на своите учители ученици от две възрастови групи 5-8 клас и 9-12 клас демонстрираха знания и умение да подготвят и представят пред публика своите презентации. Нашите учениците работиха  по темите „Видове химични съединения” и  „Националните паркове в България”.

Жури в състав Нейчо Нейчев – началник отдел "Образование и култура" при община град Добрич, Павел Павлов – представител на Ротари клуб Добрич, и Пенка Христова – директор на Регионалната библиотека, определи първо място за нашите представители в категория 9-12 клас.

 

СОУ "Димитър Талев" - домакин на заключителна среща по европейски проект

От 15 до 20 май СОУ „Димитър Талев" ще бъде домакин на заключителната работна среща по европейския проект „Мозайка от пъстри фантазии", секторна програма „Коменски", програма „Учене през целия живот". В училището ще гостува шестнадесетчленна делегация от учители от Англия, Турция, Полша, Румъния, Италия и Испания. На работната среща ще се обсъдят постигнатите проектни резултати и ще се набележат конкретни стъпки за следващи съвместни дейности с партньорите. Предвижда се визитата да бъде наситена с много емоции - атрактивна за чуждестранните гости ще е дейността за включването им в преписа на романа „Железният светилник" от Димитър Талев, а мозайката на детските фантазии ще се подреди с представянето пред партньорите и родителската общност на авторски творби, поместени в съвместната детска книжка „Мозайка от пъстри фантазии". Гостите ще се срещнат с представители на кметството, ще се докоснат до културата и традициите на добруджанеца, като разгледат културните и историческите забележителности на гр. Добрич и региона. В рамките на мобилността петдесет учители ще посетят и най-близкото партньорско училише в Нисипари, Констанца, Румъния. На заключителната работна среща ще се обсъди съвместно изработената брошура „Да играем с думите" с най-често приложими и използвани дидактически литературни игри и методически похвати, стимулиращи детската креативност и творческите способности, като предпоставка за обмен на добри практики за обогатяване компетенциите на учителите.

Девети май – Ден на Европа и ден за благотворителност!Девети май – Ден на Европа! Това е денят, в който различията престават да разделят хората, да ги отчуждават, а служат за обединяване на идеите, на мечтите, на творческия потенциал в името на общото благо. По този повод в СОУ „Димитър Талев” гр. Добрич ще бъдат осъществени три инициативи. По утвърдена традиция именно това е денят на ученическото самоуправление, когато изявени възпитаници на училището ще влязат в ролята на ръководители на образователната институция, на администратори, на учители по различни учебни предмети. Предварително запознати със своите „права” и „задължения”, те ще заемат „работното” си място в 9 часа. В годините на завишена безработица училището се оказа притегателен център за „работна” ръка, като за всички позиции местата бяха заети на демократичен принцип. Същевременно ще бъде оформен кът с материали, разкриващи възможностите за реализиране на младежи, завършили средно образование.

Девети май ще се превърне и в ден за благотворителност. Ще отвори врати благотворителен базар КИД, чиято абревиатура подсказва целите му – ученици, родители и учители заедно ще протегнат ръка на дългогодишен преподавател в СОУ „Димитър Талев” със сериозен здравословен проблем, който налага провеждане на изследвания и лечение в чужбина. Посетителите на базара са приканени да купят продукти и да дарят свои средства за благородната кауза. Така за пореден път ние, талевци, ще докажем, че заедно можем да направим света по-добър и по-красив.

Концерт по случай 25 годишнината на СОУ "Димитър Талев"

 

Откриха изложба на ученици от СОУ „Димитър Талев"

Можете да видите произведенията на младите таланти в Художествена галерия - Добрич

Състезание - Младежки дом

На 26.03.2013г. в Младежки център - Добрич се проведе еднодневно обучение на тема "Превенция на рисково сексуално поведение”, организирано от МИКЦ -Добрич с обучител Севдалина Колева. В него се включиха ученици от 10 клас на СОУ „Димитър Талев“ и СОУ „Любен Каравелов“. Освен лекционния материал, свързан с най-актуалните теми за подрастващите: "Риск, рисково поведение. Причини, последици, алтернативи”; "Контрацептивни методи”; "СПИН - начини за предпазване и симптоми”; "Живот наш, ваш, на младите хора”,в обучението бяха включени и интересни ролеви игри, изработване на колажи и графики, обсъждания в малки групи, работа по казуси.

Oбщинския кръг от ученическите спортни игри

Отлично представяне на отбора ни по футбол VIII-X клас – в сериозна конкуренция той зае първо място на общинския кръг от ученическите спортни игри, а след това убедително победи представителите на Балчик и бе обявен за първенец на областния кръг. Пожелаваме успех на момчетата на зоналното първенство!

Oбластния конкурс за детски рисунки „С ДУХА НА МИНАЛОТО”

 
 

Заключителен етап, изложба и награждаване, на областния конкурс за детски рисунки „С ДУХА НА МИНАЛОТО”, организиран от ОБЩИНА ДОБРИЧ и ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА – кулинарният фестивал на Добруджа.

В областния конкурс за детски рисунки „С духа на миналото” взеха участие повече от 100 деца от масови училища и школи по изобразително изкуство от общините Добрич, Добричка, Ген. Тошево, Балчик, Крушари. С въображение и творческа индивидуалност малките художници отразиха върху белия лист усещането си за традицията и познанията си за етнографията на добруджанския край.

Целта на конкурса е да се насочи вниманието на децата и обществото към историята и етнографията на Добруджа, както и да се популяризира единствения за региона кулинарен фестивал, който представя автентични ястия от добруджанския край. Съорганизатори на конкурса са Регионален исторически музей - Добрич и Художествена галерия – Добрич.

Трето място вув  възрастова група от 7 до 11 г. зае Радослав Диянов Калев – 8 г., СОУ „Д. Талев”, Добрич с класен ръководител Боряня Паскалева.

Oбщинско състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”

На 27.03.2013г. представителен отбор от седмокласници на СОУ „Димитър Талев” с ръководител Марияна Узунова - Светослава Радославова от VІІб клас, Мариела Пламенова от VІІб клас, Любомир Илиев от VІІа клас, Иван Венелинов от VІІа клас и резерви Мария Костадинова от VІІб клас и Калина Стелиянова от VІІа клас, взе участие в общинско състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. В състезанието се включиха още пет отбора от гр. Добрич - СОУ„П.Р. Славейков”, СОУ „Л. Каравелов”, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ„Ст. Караджа”, ОУ„П. Волов”. Всички участниците решаваха индивидуално тест от 30 въпроса за 30 минути.

Учениците от нашия отбор се отнесоха изключително отговорно към подготовката си и въпреки малкото време и своята неопитност се представиха блестящо. Завършиха състезанието с общ резултат от 78 т. и си поделиха второто място с отбора на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”. Състезателите бяха наградени с грамота и материални награди.

Препис на романа „Железния светилник”

14 март 2013 от 18 часа в СОУ „Димитър Талев” тържествено бе поставено началото на преписа на романа „Железния светилник” от Димитър Талев, книга, превърнала се в една безсмъртна притча за корените и енергията на българския дух. Мероприятието е част от кампанията на народно читалище „Йордан Йовков–1870 година” за ученически преписи на най-хубавото от творчеството на патрона на училището.

Инициативата е посветена на 25-годишния юбилей на СОУ „Димитър Талев”, което в продължение на две десетилетия и половина упорито и всеотдайно, благодарение на усилията на цялата училищна общност, се утвърждава като модерно българско училище, като истински храм на просвещението, творчеството и инициативността. В преписа на книгата ще се включат ученици от първи до дванадесети клас, родители, учители, които с гордост носят името на своя патрон.

За пореден път те ще докажат своята любов към словото, уважението си към българските светини и ценности. Ще вземат участие и представители на страните партньори по международния проект „Мозайка от пъстри фантазии”, секторна програма „Коменски“ на програма „Учене през целия живот”. Това е още една стъпка в стремежа светът да стане по-добър и красив.

НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА „ЗНАМ И МОГА” 2013

В НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА „ЗНАМ И МОГА” 2013 - проведен на 30.03.2013 г. в ОУ „Отец Паисий”, гр. Силистра, Савина Димитрова Тодорова от IV Г клас се класира с 33 от 35 максимален брой точки.

Проект „Мозайка от пъстри фантазии"

От 20 до 24 март шестнадесет учители от България, Италия, Турция, Англия и Румъния ще се съберат в селището Ел Лано, провинция Сантандер, Испания в най-малкото партньорско училище за участие в петата работна среща по международния проект „Мозайка от пъстри фантазии", секторна програма „Коменски" на програма „Учене през целия живот".

Добричкото Средно общообразователно училище „Димитър Талев", поело координаторските функции на проекта, ще бъде представено от Весела Панчева – директор на училището, Маринела Неделчева – начален учител и координатор и Татяна Василева – учител по английски език.

В програмата се предвижда заедно преподавателите да обсъдят визията и съдържанието на финалните продукти - обща книжка „Мозайка от пъстри фантазии" с детско творчество и брошура „Да играем с думите", включваща дидактически литературни игри и методически похвати с най-добри практики от страните партньори.

Пред всички гости учениците от училището домакин ще представят някои от авторските стихчета за приятелството, а видеозаписът на инициативата по-късно ще провокира любопитството на техните връстници от партньорските училища.

Препис на книгата „Железния светилник”

В преписа на книгата „Железния светилник” ще се включат ученици от първи до дванадесети клас, родители, учители, които с гордост носят името на своя патрон.

И ние можем

Един забавен, динамичен и интересен час, посветен на Деня на знанието и творчеството, бе проведен на 05.12.2012г. с ученици от осми до единадесети клас. В шоуто „И ние можем” талантливи талевци показаха умения в три кръга: „Звездите от „X factor”, „Ние сме от Сълза и Смях”, „Танцувай с мен”. Публиката и журито се насладиха на чудесните изпълнения на нашите атрактивни и артистични певци, мимове, танцьори. Бяха отличени най-добрите и активни участници: Росита и Антон от осми клас; Димитрина, Светлана и Николай от десети клас и Елена от единадесети клас.

Първи етап от засилената подготовка по АЕ

На 6 декември в конферентната зала на СОУ „Д.Талев” ученици от VIIIа клас организираха мило тържество пред приятелите си от VII-те класове по случай приключването на първи етап от засилената им подготовка по английски език. В рамките на един учебен час те разказваха за типични животни в Австралия и Китай, интересни факти за малко известни риби и животни, за домашните си любимци; посочиха любими места в България; решаваха кръстословици и гатанки и др. Всички присъстващи си пожелаха нови срещи и съвместни инициативи през новата 2013 година. Гости на тържеството бяха г-жа Панчева - директор на СОУ „Д.Талев”, г-жа Проданова пом. директор, класните ръководители на VII-те класове, учители и ученици от училището.

Състезание по природни науки за Деня на знанието и творчеството със VІІ клас

На 30.11.2012 г. се проведе състезание по природни науки за Деня на знанието и творчеството със VІІ клас. Гост на състезанието беше директорът на училището г-жа Весела Панчева. В журито, което оценяваше участниците, участваха: г-жа Велимира Проданова – помощник директор, г-жа Андриана Михайлова – преподавател по биология, Присиян Димитров– ученик от VІІІ б клас, заел призово място на областен кръг по география и икономика, Иван Боянов – ученик от VІІІ а клас, заел призови места на състезания и олимпиади по химия и физика. Отборите на VІІ – те класове се състояха от 4-ма състезатели. Имаше четири кръга – география, биология, химия и физика.

Първият кръг беше посветен на географията. Най- напред състезателите разпознаваха природен обект по снимка и разказваха нещо интересно за него, а след това отговаряха на въпроси, свързани с географските рекорди.

Вторият кръг беше от областта на биологията – участниците разказваха за интересни, рядко срещани животни на Земята.

Третият кръг беше от областта на физиката. Състезателите отговаряха на няколко въпроса, като предварително имаха време да се консултират помежду си.

Четвъртият кръг съдържаше въпроси от областта на химията, като последната задача беше практическа – отборите трябваше да създадат модели на химични съединения за възможно най-кратко време.

Участниците се справиха много добре с поставените задачи и бяха подкрепяни от класните си ръководители и своите съученици от публиката. Състезанието завърши с раздаването на грамоти на екипите.

Кратки рецитали, посветени на жената и любовта

Петте екипа ученици от VIIIа клас подготвиха за Деня на знанието и творчеството кратки рецитали, посветени на жената и любовта, по стихове на съвременни автори. Провокирани от различния образ на българката в стихотворението на Елисавета Багряна- "Потомка" , което се изучава в часовете по литература, осмокласниците се докоснаха до поезията на творци като Недялко Йорданов, Надежда Захариева, Станка Пенчева, Дамян Дамянов и други.

Драматизации по песента "Славки си рожба не трае" и приказката "Тримата братя и златната ябълка"

За Деня на знанието и творчеството петокласниците подготвиха драматизации по песента "Славки си рожба не трае" и приказката "Тримата братя и златната ябълка". Атрактивните костюми и артистичните изпълнения спечелиха бурни аплодисменти. С ентусиазъм и много емоции премина дебютът на малките актьори, най- добрите от които ще представят изучено литературно произведение на учениците от четвъртите класове.

Седмица на "Справяне на тормоза в училище" с девиз "Ние сме по-добре без тормоз"

По инициатива на Фондация „Човек Плюс” от 19 до 23.11.2012 в СОУ ,,Димитър Талев” се състоя Седмица на ,,Справяне на тормоза в училище” с девиз „Ние сме по-добре без тормоз”.

В нашето училище нарекохме тази седмица ,,Седмица на доброто”, за да предизвика приятни емоции, да провокира приятелство и добро отношение. Изработихме си стикери, значки, медальони, малки подаръчета, цветя от хартия с позитивни послания: ,,Да бъдем добри приятели”, ,,Аз обичам моите приятели”, ,,Ти си мой приятел”, ,,Подарявам ти усмивка!”, ,, Една усмивка за теб!”, ,, Усмивката не струва нищо, но дава много!”, ,,Малко Внимание, малко Мисъл за другите —и всичко би изглеждало иначе!”, ,,Какви ли хубави неща ще ми се случат днес”. Подарихме тези послания на съучениците си, на учителите, букет от ,,цветя на приятелството” получи и директора на училището г-жа Панчева.

Карнавал по случай празника Хелоуин

На 31. 10.2012 г. за пореден път се проведе карнавал по случай празника Хелоуин, в който взеха участие повече от 190 ученици от нашето училище, както и 28 деца от ЦДГ № 17. Във фоайето на училището бе организирана и изложба на тиквени фенери, изработени от децата от начален курс, в която се включиха и учениците от групата по приложни изкуства с ръководител Господинка Андонова . С част от изработените предмети беше украсен и малкият физкултурен салон, където се представиха децата от 3 клас. Учениците от 4 клас проведоха своето представяне във фоайето на училището, пред изложбата на тиквени фенери. Доброволно в празника се включиха и четири момичета от седми клас, както и ученици от 5 клас, които ,маскирани в традиционни за празника костюми, разказваха за традициите, свързани с Хелоуин, и раздаваха на децата бонбони.

Общински турнир по футбол посветен на 25 септември

Участие в Общински турнир по футбол посветен на 25 септември и класиране на 1 място сред взелите участие 9 отбора от различни училища в града.